Casetes per a nens

Casetes per a nens: experiències que quallen per a tota la vida!

Qui de nosaltres no va jugar en la seva infància a construir una caseta? Li diguéssim caseta, cabana, cova, amagatall o el que fos, les casetes per a nens que tots ens havíem construït eren, per a nosaltres, petits refugis-paradisos on ens sentíem segurs i còmodes.

En construir aquestes casetes per a nens, havíem utilitzat tot tipus de materials: cadires i butaques de la sala d’estar de casa, coixins del sofà, llençols i mantes, cordes, pinces d’estendre la roba i qualsevol punt de suport per fer aguantar el sostre, ja fos un llum o una pila de llibres que pesés prou.

Les generacions se succeeixen, però hi ha unes necessitats bàsiques que no canvien: tant les nenes com els nens gaudeixen d’aquests espais que es construeixen ells mateixos perquè els proporcionen un espai de seguretat.

El volum interior de les casetes per a nens sol correspondre a l’alçada i volum del nen o nena, però, sovint, fins i tot és més petit. Quan un nen o nena construeix una caseta en la qual ha d’ajupir-se per entrar i, després, quan és dins li sobra poc espai, potser ho fa així perquè s’hi sent còmode, perquè li dóna aquesta sensació de seguretat i això facilita que miri el seu interior, veure com se sent, cavil·lar sobre les seves coses, etc.

D’altra banda, hi haurà casetes per a nens construïdes amb més volum perquè el nen o la nena haurà volgut explorar reptes de construcció més complexos o perquè simplement necessitava més espai perquè dins hi cabessin ell, ella… o uns quants!
Un altre aspecte de la seguretat que proporciona l’interior d’aquestes casetes per a nens és que la majoria de materials utilitzats siguin tous, suaus, que s’assemblin al tacte que troba al seu llit que, d’altra banda, els transporta al bressol que van tenir quan eren nadons.

I, què es fa a l’interior de les casetes per a nens? Jugar?, és clar que sí, i gairebé sempre com a joc simbòlic, organitzant un espai propi en el qual no ha de faltar-hi res, on s’hi poden improvisar finestres, prestatgeries, coixins i, el rien ne va plus: una llumeta! Tant si ve d’una llanterna com d’un llum de la sala.

Però un dels aspectes més importants quant a l’activitat que té lloc a l’interior de les casetes per a nens és el fet de poder parlar de les seves intimitats. En una situació menys sofisticada (perquè no s’ha construït cap d’aquestes casetes per a nens), durant la sobretaula dels adults després d’un menjar familiar: què fan molt sovint els fills petits, nebots o néts? Deixar d’escoltar “l’avorrida” conversa dels adults i anar de quatre grapes per sota la taula. És aquí on, de sobte, tenen un sostre que els protegeix, un espai més reduït que també els dóna seguretat i on comencen a parlar entre ells, quan no a pessigar cames o a deslligar cordons de sabates.

A les casetes per a nens construïdes per ells mateixos, això es dóna amb més intensitat encara. Aquí, sí que realment se senten al seu propi espai i això facilita que sorgeixin converses que no es donaven en l’entorn exterior, tot i estar sols i sense la proximitat dels adults. El tipus de converses o confessions que es donen a l’entorn de les casetes per a nens solen produir-se, naturalment, amb aquell germà o germana, cosí o cosina, amic o amiga, amb el qual es té més afinitat per edat, interessos comuns, etc. És a dir que, a més de l’entorn físic creat per les casetes per a nens, compta, i molt, la relació personal entre ells.

De tot el que s’ha dit, es dedueix que l’activitat de construir casetes per a nens duta a terme per ells mateixos (i no sota l’organització, direcció i supervisió d’un adult) facilita en gran manera un flux de comunicació oberta entre ells que els proporciona: primer, sentir-se segurs i, després, confiança en ells mateixos per anar un pas més enllà i parlar del que sigui o afrontar reptes de construcció més grans i més complexos.

Actualment, hi ha materials i joguines de fusta com Trígonos que proporcionen les eines necessàries perquè nens i nenes construeixin les seves casetes i molt més. Amb un disseny simple però molt versàtil, el material Trígonos (que consisteix en llistons de fusta juntament amb els seus connectors, també de fusta, i en peces de roba de diferents colors, quadrades i rectangulars), ho posa molt fàcil perquè els menuts construeixin les seves casetes per a nens fent volar la seva imaginació.

Resulta boníssim que qualsevol nen o nena amb ganes de construir la seva caseta, refugi o racó, tingui l’oportunitat de dur a terme el seu somni i descobreixi en aquests espais allò que el gran món que el té impressionat, no li permet desenvolupar. Després, poc a poc, sortirà de les casetes per a nens i anirà conquerint espais més grans amb més confiança en ell mateix i afrontarà reptes més ambiciosos.