Els teus fills porten ja més d’un mes de vacances i ara que tu també tindràs uns dies de descans pot ser un bon moment per passar temps en família, descobrir junts jocs educatius (però també divertits) i compartir experiències amb els més petits de la casa.

Per això, en aquest article et donem cinc idees per jugar i aprendre en família aquest estiu. Idees que combinen la diversió amb l’aprenentatge i que es basen en mètodes educatius o pedagògics com la pedagogia Waldorf o el mètode Montessori, entre altres.

Es tracta, a més, de propostes que serveixen tant per jugar a l’aire lliure (a la terrassa, al pati, al jardí o a la piscina) com per divertir-se i aprendre a l’interior. Perfectes també per als que no surten de la ciutat aquest estiu o per als que volen dedicar les hores més càlides del dia a fer activitats dins de casa:

– Matemàtica visual: encara que el seu nom pugui induir a pensar en alguna cosa avorrida o difícil, res més allunyat de la realitat. Els jocs educatius de matemàtica visual serveixen per aprendre el sistema numèric (el sistema decimal) de manera amena i divertida. A més, cada nen ho fa al seu ritme, descobrint el funcionament del joc ell mateix. Si l’animes a practicar durant les llargues tardes d’estiu veuràs com el teu menut no només juga sinó que també aprèn sense que gairebé s’adoni que està dedicant temps a les temudes matemàtiques. La idea és que aprenguin mitjançant una eina visual i tangible, com ara les formes geomètriques (cubs de fusta).

El Trígonos Base 10, per exemple, és un joc per a nens i nenes de 4 a 10 anys i es basa en el mètode Montessori. És a dir, es caracteritza per posar èmfasi en l’activitat dirigida pel nen i l’observació clínica que en fa el professor (o, en aquest cas, els pares). A més, està fabricat en fusta natural. Un joc que pot passar de generació en generació i que sempre resultarà una alternativa entretinguda i educativa.

– Trígonos: El Trígonos és un joc educatiu de construcció realitzat amb peces de fusta. Les peces es munten i desmunten amb facilitat i les possibilitats de construcció són infinites. Una manera perfecta de passar les tardes d’estiu amb els més petits, fent que desenvolupin la seva creativitat i descobreixin noves formes. A més, tens diferents versions per adaptar el joc a l’edat i al nivell de desenvolupament dels teus fills.

El Trígonos Start, per exemple, és perfecte per a l’edat compresa entre els 3 i 5 anys, mentre que el Trígonos Maxi es dirigeix a la franja dels 6-7 als 10 anys per a reptes matemàtics, geomètrics i de construcció, encara que els nens a partir de 4 anys també el fan servir per al joc simbòlic. Es tracta d’una joguina per a tota la vida, que pots fer servir sempre, ja que els jocs de construcció mai passen de moda.

– Joguines estil Grimm’s: les joguines d’estil Grimm’s són joguines educatives per a nens, que es caracteritzen per estar fetes de fusta o d’altres materials naturals de gran qualitat (llana, teixits suaus…). A més, segueixen els colors primaris i es basen en el sistema pedagògic Waldorf. Un corrent que aposta per un aprenentatge multidisciplinari, integrant tant el saber pràctic com l’artístic i el conceptual. Si t’agrada aquesta línia educativa, l’estiu és un bon moment per començar a experimentar amb joguines d’aquest estil juntament amb els teus fills. Les llargues tardes de final de juliol i agost són perfectes per a això.

Et proposem, per exemple, un arc de Sant Martí de fusta (una de les peces més clàssiques de Grimm’s), que està pensat per a nens a partir de 3 anys. Aquesta peça permet als més petits desenvolupar tota la seva creativitat apilant les peces, construint formes, donant-los altres usos en combinació amb altres joguines… et sorprendrà el que poden fer els teu fills, ja que les peces corbes suggereixen tot tipus de composicions. A més, ho pots trobar en diferents grandàries i colors (gran, en blanc i negre, en tons pastel…).

– Bicicleta sense pedals: sí, has llegit bé. Una altra de les nostres propostes de jocs infantils educatius per a aquest estiu és una bicicleta sense pedals. Una autèntica joia que encantarà als teus fills i enamorarà els pares. Es tracta d’una joguina d’estil Sirch (joguines de fusta de fabricació alemanya) pensada per a nens a partir de 2 anys. El seu procés de fabricació és totalment artesanal. Així, la bicicleta està creada utilitzant l’antiga tècnica de corbar la fusta al vapor (desenvolupada en el sector de la fabricació de trineus). En tractar-se d’una joguina artesanal, cada bicicleta és única, ja que les vetes i el color difereixen en cada bloc de fusta natural i cada peça es comporta de manera diferent durant el procés per corbar al vapor. El quadre corbat de fusta està confeccionat amb freixe massís de la regió de Baviera. El seient, d’altra banda, es pot ajustar a dues altures i s’ha realitzat amb fusta de bedoll esmaltada en gris. Com veus, es tracta d’una autèntica joia perfecta perquè els més petits desenvolupin el seu equilibri, descobreixin el que implica anar en bicicleta i juguin a l’interior o a l’exterior de casa sense riscos. En aquest sentit, és important destacar que les seves formes arrodonides estan pensades perquè els més petits les puguin agafar i tota la joguina s’ha concebut per a un joc segur, ja que no conté ni plàstics ni peces petites.

– Escala de regletes numèriques: en aquest cas et proposem una nova joguina d’estil Grimm’s, que es basa també en la línia pedagògica Waldorf. Es tracta d’una peça perfecta per jugar i aprendre. Una escala de regletes numèriques (100 peces presentades en un marc de fusta) que resulta perfecta perquè els nens descobreixin el món dels nombres, realitzin les seves sèries, calculin mesures i quantitats… a més permet observar la seqüència de colors en l’arc de Sant Martí, per la qual cosa resulta molt visual. De la mateixa manera, el joc permet aprendre a partir del tacte.

És perfecte, també, per fer-lo servir com a joc de construcció, apilant peces, col·locant-les en diferents formes… Si vols tenir els teus fills entretinguts durant hores, és el joc ideal ja que és molt versàtil i divertit. A més, resulta molt adient per a nens de totes les edats, adaptant la dificultat del joc a cada període educatiu.