Aquests són els millors jocs per divertir-se i aprendre alhora.

Sovint, la idea d’“aprendre jugant” sembla una contradicció. I, en canvi, no ho és. La majoria de joguines té un vessant educatiu i són molt més que un simple entreteniment per als nostres fills.

Molts pedagogs coincideixen a dir que el joc és una eina essencial per explotar totes les dimensions durant el procés d’aprenentatge. Per això, a l’article d’avui volem parlar de joguines educatives que poden ajudar els nostres fills a seguir aprenent, fins i tot quan estan jugant

Semicercles

Els semicercles de colors d’Arc de Sant Martí agraden molt als més petits i, alhora, és un recurs educatiu excel·lent.

Això es deu al fet que donen molta flexibilitat i versatilitat a l’hora de construir i dissenyar formes, la qual cosa incentiva la creativitat dels nens. A més, aquesta joguina l’inclouen els mètodes Waldorf i Montessori, per la qual cosa resulta molt adequat per a diferents corrents pedagògics.

Escala de Reglets Numèrics

Aprendre a comptar i a realitzar operacions matemàtiques senzilles també es pot fer tot jugant.

Hi ha materials, com l’escala de reglets numèrics, que són perfectes per aquest objectiu. Es tracta d’una proposta per comptar que inclou idees per jugar i construir amb els reglets.

Resulta molt interessant perquè els nens descobreixin el món dels nombres, realitzin les seves sèries, calculin mesures i quantitats… i observin la seqüència de colors de l’arc de Sant Martí. De fet, es poden fer càlculs tan sols sentint el tacte de cadascuna dels 100 reglets presentats en un marc de fusta.

Cercle de fraccions

Les matemàtiques han estat històricament el cavall de batalla de molts nens. Per què no ajudar-los perquè reforcin coneixements a casa a través d’una joguina educativa? Gràcies al cercle de fraccions ho podem aconseguir. Es tracta d’una joguina que permet entrar al món de les fraccions i les seves correspondències  (per exemple: 2/4 = 1/2), Com?

Mitjançant cercles de fusta que permeten explicar i entendre visualment totes les combinacions possibles que poden formar una unitat sencera. Gràcies als colors, els nens poden fer-se una idea clara de conceptes matemàtics que, a classe, pot ser que no quedin del tot clars.

Així, el blau marí és la unitat sencera, el blau cel representa les meitats, el verd fosc és les quartes parts i, el verd clar, els vuitens. A més, com totes les joguines de fusta Grimm’s, són peces de gran qualitat i compleixen la normativa europea sobre seguretat en joguines educatives.

Cubs apilables

Aprendre a sumar i restar, a més d’identificar volums i formes to jugant, és possible gràcies a joguines com els cubs apilables.  Es tracta d’un conjunt de cubs de fusta de colors diferents que permeten diverses opcions de joc, ja que són molt versàtils. Els nens poden jugar-hi col·locant-los els uns dins dels altres i combinant-los de moltíssimes maneres: per grandària, color, etc.

D’aquesta manera, els ajuden a aprendre formes, colors i combinacions noves. També es poden fer servir per al joc figuratiu. Així, es poden convertir en casetes per a ninos, garatges de cotxes, refugis per col·leccionar els seus tresors… i un llarg etcètera que només tindrà el límit de la imaginació del teu fill/a.

Arc de Sant Martí

Aquest arc de Sant Martí és una de les joguines educatives més conegudes per divertir-se i aprendre al mateix temps. Es tracta del clàssic Arc de Sant Martí de Grimm’s que és realment molt versàtil i ideal per a nens petits. Els nens poden apilar-ne les peces, classificar-les i construir estructures. A més, poden comptar-les i usar-les per a sumar i restar.

A mesura que els nens creixen, l’utilitzen també per al joc figuratiu. Les peces d’aquest arc de Sant Martí es converteixen llavors en bressols, tanques per guardar animals, túnels o ponts per a vehicles, casetes per a nans o ninos… De fet, les peces de forma corbada poden suggerir tot tipus de composicions.  Igual que alguns dels exemples anteriors, es tracta d’una joguina recomanada pels mètodes Waldorf i Montessori.

Trígonos Base 10 Mini

Aprendre matemàtiques jugant és possible. Jocs com el Base 10 Mini són la clau per aconseguir-ho. Aquest joc permet aprendre la base matemàtica i el nostre sistema numèric (el sistema decimal) sumant, restant, dividint o multiplicant.

El Trígonos Base 10 Mini és una eina visual i tangible, ja que està format per cubs, o el que és el mateix, objectes amb volum que serveixen per entendre el concepte d’unitat, de desena, centena o miler, entre altres.

Cúpula i pont de Leonardo

La cúpula i pont de Leonardo és una de les joguines educatives per a nens més coneguda, però no per això menys efectiva.

Fent servir aquest joc format per peces de colors els nens poden construir una cúpula o pont, però també aprendre. És igualment recomanable per al joc figuratiu, ja que es poden idear formes i realitzar altres construccions.