La gran varietat de joguines que hi ha al mercat fa que, a vegades, resulti complicat saber què regalar als nostres fills, familiars o amics. Tot i això, és important triar una joguina adaptada a cada edat i a cada nivell de creixement.

D’aquesta manera, els més petits podran gaudir del joc i aprofitar totes les seves potencialitats mentre fan créixer les seves capacitats. També és molt important recórrer tant com sigui possible a joguines confeccionades amb materials naturals, sense plàstics ni pintures sintètiques. Una garantia de qualitat i tranquil·litat per als pares.

Per això avui volem parlar d’idees de regals originals per a nens en funció de la seva edat. Així, fem un repàs dels millors regals per a nens de 3 anys, 5 anys, i també per als més grans. Hi ha una joguina perfecta per a cada nen i per a cada moment. T’ho expliquem:

Regals originals pels més petits (d’1 a 3 anys)

A partir del seu primer any de vida, els nens comencen a repetir sons senzills, articulen paraules com ara papa, mama o ohhh. Entenen el que se’ls diu i exploren els objectes de diverses maneres (els tiren, els copegen, els sacsegen…).

Per això, quan pensem en regals per a nens a partir d’1 any suggerim joguines com l’Arc de Sant Martí d’estil Grimm’s. Es tracta d’un joc molt versàtil i ideal per a nens petits.

Al principi poden jugar a apilar les peces, aprendre’n els colors… i, a mesura que van creixent, l’arc de Sant Martí permet adaptar el joc al nivell de creixement del menut.

Els nens una mica més grans també hi poden jugar, doncs ho utilitzen com a bressols, tanques per a guardar animals, ponts per a vehicles, casetes per a nines… les peces de forma corbada poden suggerir tot tipus de composicions i ajuden a estimular la imaginació dels més petits. A més, es tracta d’una joguina de gran qualitat inclosa als sistemes pedagògics Waldorf i Montessori.

Si pensem en regals per a nens de 3 anys, cal tenir en compte que, a aquesta edat, els nens comencen a desenvolupar les seves habilitats físiques i imaginatives. Els encanta córrer, saltar, pujar i baixar escales… Pots regalar-los una joguina que els ajudi a desenvolupar la seva coordinació i motricitat, com el correcamins infantil Max. És molt divertit i segur amb un disseny de línies corbes i espais per portar els seus peluixos.

A més, està elaborat en fusta de qualitat, és molt resistent i durador, i pot passar d’un germà a un altre sense problemes.

Regals originals per als mitjans (de 4 a 7 anys)

Als 4 anys els petits ja han desenvolupat capacitats com la negociació o la cooperació amb altres nens. El joc és un bon canal per aconseguir aquests reptes i per ajudar-los a desenvolupar aquestes i altres capacitats. A més, ja són més creatius i imaginatius. Si penses en regals per a nens de 4 anys et suggerim Trígonos, doncs pot ser un regal excel·lent.

És un joc educatiu de construcció realitzat amb peces de fusta. Les peces es munten i desmunten amb facilitat i les possibilitats de construcció són infinites. És perfecte per a nens a partir de 4 anys, ja que permet la combinació abstracta o el joc purament simbòlic (construir casetes, botigues…).

Un altre joc que segons la nostra experiència triomfa a totes les festes d’aniversaris, és la bicicleta sense pedals. S’ho passen molt bé sense por a caure, doncs el seu disseny permet recolzar els peus a terra per mantenir la seguretat. És el primer pas cap a la bicicleta autònoma, un joc de grans.

És un dels regals que té més èxit per a nens de 5 anys, la bicicleta sense pedals Charly. Resulta molt divertit per a ells i els permet millorar en equilibri i autonomia. Un regal amb èxit assegurat.

Per fer regals a nens de 5 anys amb alguna cosa que fomenti les seves capacitats intel·lectuals, et suggerim la cúpula i pont de Leonardo. Es tracta d’una joguina original composta per palets (100 peces de construcció) amb colors divertits per a jugar en diverses etapes. Així, permet crear escales, estructures… i construir el pont de Leonardo. És un bon regal per ajudar els més petits a adquirir habilitat, concentració i paciència, ja que està basat en els principis de l’equilibri i l’estabilitat que s’aconsegueixen en recolzar unes peces amb les altres sense necessitat d’utilitzar més elements de subjecció.

I no podia faltar el joc de l’escala de reglets numèrics! Es tracta d’un joc perfecte per aprendre el món dels nombres, fer càlculs i observar els colors de l’arc de Sant Martí. És un d’aquests jocs que com més hi juguen, més aprenen i més els agrada, a més de fomentar les seves capacitats matemàtiques.

Regals per a nens de 6 anys: amb 6 anys, els nens acostumen a cantar, ballar i actuar, són una mica més independents i ja poden distingir la fantasia de la realitat. Un bon regal per a aquesta edat pot ser un joc com el Base 10. Es tracta d’una joguina composta per cubs i altres elements de fusta que representen unitats, desenes, centenes i milers. Es considera un joc per aprendre la base matemàtica i el sistema decimal sumant, restant, dividint, multiplicant… Per això, és adequat per a nens a partir de 4 anys i es pot regalar fins als 10. A través d’una eina visual i tangible, com són els objectes amb volum, els més petits aprenen i entenen conceptes nous, com les desenes o les centenes. D’aquesta manera, el joc els ajuda a asseure unes bases i a integrar les diferents opcions matemàtiques. Com en els exemples anteriors, es tracta d’un joc confeccionat amb materials naturals, sense plàstics, i de gran resistència i durabilitat.

Amb 7 anys el nen ja té amics, es relaciona amb normalitat i entén tot el que se li diu. Si pensem en un regal per a aquesta edat, els jocs de matemàtica visual (com a Base 10), també poden ser una excel·lent opció per ajudar-los a desenvolupar les seves capacitats, a entendre nous conceptes i a aprendre la base matemàtica i el sistema numèric.

Per als més grans (de 8 a 12 anys)

Si pensem en regals per a nens de 8 anys, cal tenir en compte que un nen de 8 anys ja té una bona coordinació, és autònom i compta amb un bon nivell de creixement físic i intel·lectual.

Sol ser actiu, practicar esport, llegir llibres i moure’s molt. Si no sabem què regalar a un nen d’aquesta edat, podem recórrer als jocs de base matemàtica per ajudar-los a afermar els conceptes que aprenen en aquesta assignatura a l’escola. Les joguines com Trígonos també són una bona idea, ja que proposen reptes geomètrics, matemàtics i de construcció. El Trígonos Family, per exemple, és perfecte per a nens de 7 a 10 anys. És una joguina de grans dimensions compost per diverses peces de fusta (cubs, llistons, pentàgons…) i roba. Permet múltiples opcions de joc i està confeccionat només amb materials naturals.

I, per acabar, anem amb els més grans. A ells també els agrada jugar, però necessiten una motivació extra. Per això, si has de fer un regal a un nen de més de 8 anys, et proposem el joc de taula Labyro, amb el qual podran jugar també amb els seus amics. Es tracta d’un joc artesanal i sostenible, que està inspirat en el laberint del Minotaure.

És un joc que triomfa per la seva originalitat i per ser un joc de col·laboració, en el qual els jugadors poden ajudar-se entre ells per guanyar. El repte és sortir del laberint i evitar ser atrapat pel peó del Minotaure. És fàcil d’aprendre, i enganxa pel seu dinamisme i treball en equip. El recomanem per jugar en grup, reptar la seva inventiva i ajudar-los a solucionar situacions complexes.