Què és

Trígonos, fes créixer la teva imaginació!

Per a crear, aprendre, resoldre reptes… joc de construcció per a nens i nenes de 4 a 10 anys o més grans de 20, 40… i 80!

Collbató 131215

Per a crear, aprendre i vèncer reptes…

A simple vista sembla un joc per a fer estructures, però el seu potencial va molt més enllà: a través del joc amb formes uni- bi- i tridimensionals es poden aprendre, de primera mà, conceptes bàsics de geometria, matemàtica i física, sense referir-s’hi amb els seus noms científics.

Mentre el nen o la nena es dedica a unir els llistons amb els daus per a crear estructures que poden servir de cabanes, laberints, refugis, ponts, botigues i molt més, va aprenent conceptes com les proporcions, les distàncies, el volums, els angles, a més de fomentar la col·laboració si s’hi juga en grup. El Trígonos és un joc que garanteix diversió il·limitada, doncs permet que els nens construeixin la seva realitat a mesura que la imaginen.

El fet de construir una caseta per a jugar amb els amics implica l’aprenentatge inherent de competències que segurament els seran útils durant tota la vida, com la capacitat de concentració i l’estructuració metòdica del pensament.

Els més menuts potser començaran per fer combinacions geomètriques o escultòriques amb els daus (enforteix la coordinació mà-ull) i, poc després construiran una estructura que servirà de joc simbòlic: s’hi amagaran, col·locaran les seves nines o objectes preferits a l’interior i interactuaran amb altres nens i nenes dins i fora de l’estructura.

Trígonos Family - Valldevià - Anna Pla Narbona - 140314 (3)

Els més grans aniran rumiant la manera de vèncer el repte de la construcció: aconseguir fer realitat allò que mentalment hauran previst. Pràcticament sense adonar-se’n, faran servir diverses formes geomètriques, faran triangulacions i combinaran tot el material sense haver de recordar cap fórmula memoritzada prèviament. I, quan acabin, ho desmuntaran tot per fer front al repte següent.

Hi juguen tant els petits com els grans; és per això que el Trígonos té un recorregut tan llarg; dels 4 als 10 anys… i molt més enllà. És un joc per a tota la vida!

Recomanacions per a trigonocaires

 – No ens hi podem enfilar i té més estabilitat en interiors de superfície plana.

– Cal començar la construcció sobre el terra i anar consolidant-la abans de construir en vertical.

– És més fàcil encaixar els daus i els llistons fent girar el llistó dins el forat alhora que es fa una lleugera pressió. Quan les robes queden tensades, també és més fàcil fer entrar el llistó al forat inclinant el dau cap a una banda.

– Cal introduir el llistó fins al fons del forat per evitar que les puntes es trenquin, i per a facilitar la tensió correcta de les robes.

– Les unions només es poden fer rectes o a 45º, 90º, 135º i 180º. Altres inclinacions forcen les unions i provoquen el trencament dels llistons.

– Al començament, els llistons de fusta costen una mica d’encaixar per la dilatació d’aquest material, però costa menys a mesura que es fa servir. En aquest sentit, val la pena que un adult acompanyi l’infant les primeres vegades.

 -D’altra banda, com que la fusta és un element viu, els extrems dels llistons poden quedar contrets per la pressió que tenen quan els encaixem. Això farà que algunes unions tinguin massa joc i vagin fluixes. Per corregir-ho, només cal mullar amb aigua 2 o 3 cm del cap del llistó durant 10 segons, i deixar-lo assecar 24 hores. Tot seguit estarà en perfectes condicions per tornar-lo a fer servir.

 -Les robes cal rentar-les, com a màxim, a 30º C.

Trígonos Maxi - polièster-cotó 2  Fira Joc Joc a Tona 2014